środa, 14 marca 2018

Zapiekanki z mozzarellą i pomidorem



Dziś na bloga wjeżdża przepis na smaczne i błyskawiczne zapiekanki z mozzarellą i pomidorem. Idealnie sprawdzają się w dzisiejszym tempie życia, w którym pędzimy i nie mamy czasu na przesiadywanie w kuchni. Jeśli akurat nie masz za wiele czasu na przygotowanie śniadania lub kolacji – bo musiałaś posiedzieć dłużej w pracy, dzieci chcą się bawić lub koleżanka niespodziewanie zapowiedziała swoje przyjście, a Ty nie masz pomysłu co przygotować –  to podsyłam Ci pomysł na COŚ naprawdę pysznego, a przy okazji zdrowego i taniego!

U mnie zapiekanki bardzo dobrze sprawdzają się podczas spotkań ze znajomymi lub rodziną, a obecnie nawet królują w mojej diecie cukrzycowej. Dlatego też aktualnie w mojej kuchni można spotkać zapach piekących się zapiekanek. Nie podnoszą u mnie glukozy do takiego stopnia, że mój glukometr musi świecić jak dojrzały pomidor, a ja dzięki temu mogę się nimi zajadać nie martwiąc się o mój poziom cukru we krwi. Na ich przygotowanie nie spędzam dużo czasu więc mogę w tym czasie zrobić wiele innych rzeczy.

Jeśli spodziewasz się gości, imprezki czy po prostu nie masz ochoty i czasu na przyrządzanie czegoś do jedzenia co zajmie Ci dużo czasu, a Twoim priorytetem jest coś szybko i zdrowo przekąsić –  to nie wahaj się tylko rób zapiekanki! Na ich przygotowanie nie stracisz dużo czasu. Te kilka produktów sprawi, że Twoi znajomi, ale przede wszystkim Twoje kupki smakowe, nie będą narzekać!     

Poniżej znajdziesz przepis na zapiekanki z mozzarellą i pomidorem.


Zapiekanki z mozzarellą i pomidorem

Składniki:
  • Pieczywo
  • Ser mozzarella
  • Bazylia (świeża lub suszona)
  • Masło lub oliwa z oliwek ze szczyptą czosnku granulowanego
  • Pomidor

Sposób wykonania:
Pieczywo pokroić na kromki. Kromki pieczywa posmarować masłem lub skropić oliwą z oliwek, posypać szczypta czosnku granulowanego. Na przygotowaną bazę z pieczywa i masła nakładamy: plasterki pomidora, plasterki sera mozzarella oraz posypujemy suszona bazylią (jeśli używasz świeżej bazylii to nakładamy ją na kanapki po wyjęciu z piekarnika).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i zapiekamy do momentu zapieczenia się sera (około 10 minut).


Prawda, że przygotowanie tych kanapek nie sprawi, że spędzimy dużo czasu w kuchni, a po kilku minutach będziemy cieszyć się ich smakiem!

A może Ty posiadasz przepis na pyszną i błyskawiczną przekąskę, która nada się na spotkania ze znajomymi? Może jak ja znalazłaś się w gronie „słodkich mam” i posiadasz już swoje sprawdzone przepisy?  Chętnie się dowiem i wypróbuję! Bo jak zapewne już wiesz, szykuje mi się czas WIELKICH zmian, dlatego z chęcią przyjmę przepisy na szybkie w przygotowaniu dania!

Przepis na zapiekanki został zaczerpnięty z fanpage Ewy Chodakowskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ja, i rowerowe ja , Blogger